Nama-nama watak manusia dalam bahasa jawa

Ada berbagai watak manusia yang disebut dalam bahasa jawa aran watake/ sifate wong utawa bocah yang sering terlihat dalam pergaulan sehari-hari. Nama-nama watak tersebut diartikan dalam satu kata untuk mengucapkannya dan memiliki arti pada sifat manusia.

Berikut nama/ aran watak wong atau manusia dalam bahasa jawa:

  1. Adigang = ngandel-endelake kakuwatanne
  2. Adigung = ngandelendelake kaluhurane
  3. Adiguna = ngendel-endelake kapinterane
  4. Ambekdarma = seneng tetulung, welasan
  5. Ambekpati = ora wedi pati
  6. Ambeksiya = seneng nganiaya
  7. Ambeksura = kendel banget
  8. Ambekwani = kendel banget
  9. Alim = pinter tur anteng
  10. Anteng = meneng ora akeh gunem
  11. Andhap asor = ora gumedhe, ora umuk
  12. Bandel = ora cingeng, ora gembeng
  13. Beres = ora duwe niyat ala utawa goroh
  14. Bencirih = gampang kena ing lelara
  15. Berbudi = seneng weweh, loma
  16. Blater = pinter sesrawungan
  17. Mblubud = nekat ora duwe isin
  18. Brangasan = gampang nepsu
  19. Mbrekunung = nggugu karepe dhewe
  20. Cendhala = ala kelakuanne
  21. Centhil = emoh weweh/ medhit
  22. Climut = dhemen nyenyolong
  23. Clingus = isinan, ora kendel sesrawungan
  24. Cluthak = seneng mangan apa-apa
  25. Cubluk = bodho
  26. Cugetan = mutungan, ora sabar
  27. Culika = dhemen ngapusi
  28. Ndableg = ora ngrewes ing pitutur
  29. Dahwen = seneng nacad
  30. Daksiya = seneng mara tangan
  31. Delap = seneng nganiaya
  32. Ndhendheng = Angel dituturi
  33. Drengki = meri marang kabegjane liyan
  34. Ndhugal = kurang ajar
  35. Gathekan = Gampang ngerti, lantip
  36. Gembeng = Gampang nangisan
  37. Geleman = Manutan, gampang gelem
  38. Gemi = Pinter ngirit, nganggone
  39. Getapan = Gampang kagel
  40. nggragas = Seneng memangan sing kurang patut
  41. Jail = Seneng gawe piala / usil
  42. Jirih = Ora kendel / weden
  43. Julig = Pinter nindakake bab ala
  44. Kemproh = Ora resikan
  45. kendel = Duwe kewanen
  46. Kesed = Ora oyan gawe
  47. Kethul = Ora gampang ngerti
  48. Loma = Seneng weweh
  49. Lonjo = Guneme sak wiyah-wiyah
  50. Lugu = Kaya apa anane
  51. Melikan = Gampang tuwuh rasa kepingin nduweni
  52. Mentahn = Ora duwe rasa welas
  53. Meren = Gampang meri
  54. Mopo = Ora gelem nglakoni
  55. Murka = Kumudu-kudu tanpa akeh dhewe
  56. Muthakil = Sugih akal kanggounthunge dhewe
  57. Ngebreh = Mbuwang dhuwit, boros
  58. Panasten = Seneng manasi liyane marga meri
  59. Parawadulan = Seneng wadul
  60. Prasaja = Beres
  61. Sabar = Ora gampang nesu, sareh anggone
  62. Saen = Ora isinan
  63. Satiti = Sarwa ngati-ati
  64. Slingkuh = Ora beres
  65. Srakah = Kumudu-kudu oleh akeh dhewe
  66. Srei = Kumudu-kudu njaluk menang
  67. Sumanak = Rumaket ing pamitran
  68. Semelangan = Gampang sumelang
  69. Sumungah = Seneng umuk
  70. Taberi = Sregep serta tlaten
  71. Takad = Kuwat nahan lara
  72. Tambeng = Manut karepe dhewe
  73. Tegelan = Ora duwe rasa rikuh, mentalan
  74. Temen = Or dhemen goroh
  75. Tumbak = Seneng wadul cucukan
  76. Ugal-ugalan = Kurangajar
  77. Ugungan = Dituruti sapanjalukane
  78. Umpakan = Seneng dialem
  79. Wangkal = Ora nurutan
  80. Wasis = pinter
  81. Wekel = sregep serta tumemen

Leave a Reply