tembung homonim basa jawa lengkap

tembung homonim yaiku tembung-tembung kang padha pangucapane lan padha panulisane, nanging beda tegese sebab asale tembung kang beda ( kata yang sama namun dapat diartikan lain tergantung kalimat yang membawa kata homonim tersebut/ satu kata bisa berlainan makna tergantung asal kata tersebut).
contoh:
duite amblas = uangnya hilang/ilang
wonge wis amblas = orangnya sudah pergi/lunga

berikut contoh yang disebut tembung homonim:

A.

  1. adu = tarung, gathuk.
  2. Amblas = ilang, lunga.
  3. aji = donga, raja.
  4. arep = gelem, bakal.
  5. antep = swara gedhe, abot seru.
  6. apus = kendhaline jaran, goroh.
  7. asah = ngumbah piring, nggosok nganti alus.
  8. atur = (di) wenehake, tata.
  9. asta = (di) cekel, tangan.
  10. angker = gampang nesu, ora kena diambah.

B.

  1. Badan = riyaya lebaran, awak.
  2. babak = tumrap rita, mlecet kulite.
  3. baya = arane kewan, mutawatiri.
  4. bak = lungguhan ana ing kreta/mobil, wadah banyu.
  5. baut = piranti sekrup, wasis seru.
  6. blanja = tuku barang-barang, jatah.
  7. bandha = barang dagangan, barang kesuguhan.
  8. bale = amben, omah.
  9. buk = orang kalah ora menang, urung-urung banyu.
  10. bledug = anak gajah, lebu.

C.

  1. Catur= arane dolanan, kandha, gunem.
  2. cacah = dirajang, wilangan.
  3. celeng = jenenge kewan/babi alasan, wadhah dhuwit.
  4. cucuk = cangkeme kewan, manuk, cocog.

D.

  1. Dalem = aku, omah.
  2. dangu = (di)takoni, suwe.
  3. duka = nesu, embuh.
  4. dhateng = menyang, teka.
  5. dhasar = (di)tata (dagangan), perangan ngisor.
  6. dadar = (di)teter, gorengan endog.
  7. donya = barang kesugihan, jagad.
  8. dhapur = pawon, rupa, praen.

G.

  1. Ganep = ora ganjil, ora kurang.
  2. guru = paugeran, wong sing wulang wurug.
  3. gudhang = omah nyimpen barang-barang.
  4. golek = kaya boneka, ngupaya.
  5. gunggung = ngalem, jumlah.

J.

  1. Jati = arane wit, nyata.
  2. jaja = ngiderake dagangan, dhadha.
  3. jujul = dhuwit turahane mbayar, ora sedheng.
  4. jumeneng = ngadeg, madeg ratu.
  5. jangka = pangangkah, piranti sekolah.
  6. jangkar = nyebut arane cilik, wesi gantungane prau.

K.

  1. Kanthil =arane kembang, gumantung ing.
  2. kaca = raine buku, kaca.
  3. kala = jiret, cilaka, wektu, nalika.
  4. kalong = lawa gedhe, suda sethithik.
  5. kajeng = karep, gelem, kayu.
  6. kendhat = nglalu, pedhot.
  7. kedalon = kewengen, kematengen.

L.

  1. Layar = sandhangan aksara, kaine prau.
  2. labuh = arep rendheng, kabecikan, jasa.
  3. laras = (di)gagas, runtut, cocog.
  4. langkung = luwih, liwat.

M.

  1. Mangsa = pangan, wektu.
  2. mari = waras, wis rampung.
  3. mawa = geni areng, nganggo.
  4. mara = coba ta, teka nyedhaki.
  5. Mas = sebutane wong lanang, logam sing regane larang.
  6. nuwun = njaluk, terima kasih.
  7. nata = mgrakit, ratu.

P.

  1. Pasang = banjir, (di)tata ing.
  2. para = bakul mas inten, diperang-perang.
  3. panci = ditetepake bageane, kuali wesi.
  4. pondhok = gubug ana ing alas, pesantren.
  5. pijer = kupu cilik, tansah.
  6. panjak = tukang laden pandhe, niyaga.
  7. pas = banjur, ora turah, orang kurang.

R.

  1. Rewang = kanca kanthi, batur.
  2. receh = seneng guneman, dhuwit pecahan.
  3. resik = entek babar pisan, ora reged.
  4. rukun = bali maneh, guyub.

S.

  1. Saur = mangan bengi, wangsulan.
  2. saka = nerangake asale, cagak.
  3. sampun = aja, wis.
  4. sepet = rasane sawo mentah, kulite krambil.

T.

  1. Tawa = tawar,ngandhakake regane.
  2. tedha = njaluk, pangan.
  3. tuhu = temen, arane manuk.

W.

  1. Wayah = putu, wektu.
  2. waja = untu, wesi atos.

Leave a Reply